• Tobias Berg

Hur väljer jag rätt kassasystem?

Här är fem saker du bör tänka på när du väljer ett nytt kassasystem till ditt företag.


Oavsett vad och hur du säljer kräver Skatteverket att du har ett certifierat kassaregister eller kassasystem. Men utöver att vara certifierat av Skatteverket behöver du även ha ett kassasystem som passar just din verksamhet och som underlättar din försäljning och den dagliga driften.


Att hitta rätt system kan dock vara svårare än du tror och det finns ingen brist på alternativ på marknaden. Här har vi samlat de viktigaste frågorna att tänka på när du gör ditt val.


Funktioner för din bransch

Alla kassasystem är i grunden byggda för en sak: att hantera och registrera din försäljning. Men utöver detta finns det även mängder av funktioner som utvecklats för specifika branscher. Detaljhandeln behöver exempelvis ofta lagerhantering och koppling till e-handel, salonger vill gärna ha ett integrerat bokningssystem och för restauranger behövs ofta bordskartor.

När du väljer kassasystem kan det därför vara bra att börja med att titta på vilka leverantörer som riktar sig till just din typ av verksamhet eller som har utvecklat ett system for din specifika bransch.

Mobil eller stationär kassa


Även inom de olika branscherna finns det såklart stora skillnader i hur man säljer. Kaching har exempelvis utvecklat ett mobilt kassasystem för iPad och iPhone som gör det möjligt för personalen i butiker och restauranger att både ta betalt vid kassadisken och att bära med sig kassan och ta betalt hos kunden.

Det mobila kassasystemet gör det enkelt att utrusta fler personer, exempelvis i en butik, med varsin kassa så att de kan hjälpa kunderna ute på golvet och därigenom minska köerna. Ett mobilt kassasystem är även bra om du ska starta en pop-up butik, sälja på en mässa eller har en food truck.


Läs mer om Kachings kassasystem här.

Betalsätt

En annan viktig fråga som du bör ta i beaktande är hur dina kunder vill betala. Över 80 procent av alla köp i Sverige görs idag med kort. Kort- och kontantbetalningar är därför något som den absoluta majoriteten av kassasystem kan hantera. Det kan dock skilja sig i vilka terminaltyper som olika kassaleverantörer har integrationer till och utan integration behöver du slå in beloppet i terminalen separat vilket gör att betalningarna tar längre tid.

Om du dessutom vill ta emot Swish eller fakturabetalningar så är det inte alla kassasystem som har dessa betalsätt integrerade vilket gör att hanteringen blir mer omständig.

Integrationer

För att underlätta den dagliga driften väljer många företag att integrera sitt kassasystem med exempelvis affärssystem, ekonomisystem, e-handel eller personalliggare. När du väljer kassasystem är det därför bra att fundera över vilka andra typer av system du vill eller behöver ha en integration till för att minska tiden du lägger på administration.

Pris


När du väl identifierat vilka krav du har på ditt kassasystem är det läge att börja jämföra priser. En mer detaljerad guide till prissättning på kassasystem kan du läsa här men det viktigaste att komma ihåg är att det finns många variabler när det kommer till pris.


Att jämföra priser på hårdvara och kassalicens är i regel ganska enkelt även om det är viktigt att även väga in bindningstiden för kassasystemet. Det som många glömmer är dock att även räkna på kostnaden för sina kortbetalningar om man köper ett paket med både kassa och kortinlösen.


Vissa leverantörer väljer nämligen att antingen bjuda på hårdvara och licens eller sälja dessa till ett väldigt lågt pris för att istället ta ut en mycket högre avgift på kortbetalningarna, vilket nästan alltid blir dyrare i längden. För att jämföra priserna behöver du därför räkna in kortkostnaderna från olika leverantörer för att få en bra bild av vad som blir billigast på lång sikt.


11 visningar0 kommentarer

Kassasystem

Betalningar

Support

Om oss

© 2016-2020 Kaching AB, All Rights Reserved.