• Tobias Berg

Vad är skillnaden på kassasystem och kassaregister?

Vad är skillnaden på ett kassasystem, ett kassaregister och en kontrollenhet? Vi reder ut vad de olika begreppen betyder och vad du som handlare behöver göra för att följa Skatteverkets regler.


Sedan 2010 kräver Skatteverket att alla företag som säljer varor eller tjänster mot kontant-, kort-, Swish- eller presentkortsbetalning måste ha ett ”certifierat kassaregister”. Avsikten med lagen är att skydda seriösa företagare från illegal konkurrens genom att göra det svårare för oseriösa företagare att fuska och att underlätta för Skatteverket att genomföra kontroller.

Vad är ett certifierat kassaregister?


Rent tekniskt består ett certifierat kassaregister av två saker: ett tillverkardeklarerat kassaregister som och en certifierad kontrollenhet. Kassaregistret kan vara en kassaapparat eller ett kassasystem som registrar all försäljning som genomförs och sammanfattar den i ett dagsavslut, även kallat en Z-rapport. Att kassaregistret är tillverkardeklarerat innebär att tillverkaren visat att systemet uppfyller de funktionskrav som Skatteverket ställer.


Kassaregistret måste även vara kopplat till en certifierad kontrollenhet. Kontrollenheten sparar all kvittodata som genereras i kassaregistret på ett säkert sätt, så att endast Skatteverket kan komma åt och kontrollera den.

För att uppfylla Skatteverkets regler behöver du ett kassasystem som har båda dessa delar. På Skatteverkets hemsida kan du se en förteckning över alla kassaregister och kontrollenheter som är godkända av skatteverket.


Molnbaserad kontrollenhet


En fördel med att välja ett molnbaserat kassasystem som Kachings är att du slipper ha en fysisk kontrollenhet kopplad till ditt kassasystem. Med Kaching får du ett komplett kassasystem som är godkänt av Skatteverket med en molnbaserad kontrollenhet som registrera all kvittoinformation.

Vad händer när Skatteverket gör en kontroll?


Som de flesta redan vet gör Skatteverket oanmälda kontrollbesök hos handlare för att säkerställa att de följer reglerna. Under besöket kontrollerar Skatteverket att du har ett certifierat kassaregister och kan även göra kontrollköp och be dig att visa upp kontrollkoden för ett specifikt kvitto för att se att köpen registreras på rätt sätt. Om du har en Kaching-kassa kan du se informationen som krävs på ett utskrivet kvitto eller genom att ta fram en X-rapport.


Om Skatteverket upptäcker att du inte uppfyller kraven kan de ta ut en kontrollavgift på 12 500 kronor.


273 visningar0 kommentarer

Kassasystem

Betalningar

Support

Om oss

© 2016-2020 Kaching AB, All Rights Reserved.